Cum facem clătite proteice
Tu la ce te gândeşti când vezi cuvântul clătită? Ce imagine începe să prindă contur în mintea ta? Să fie vorba despre clasicele clătite pe care în copilărie le umpleam cu dulceaţă, brânză sau urdă şi le devoram cu viteza luminii, în timp ce mama sau bunica se străduiau să ţină pasul cu noi şi să coacă clătitele cât mai repede? Sau mai degrabă vezi cum se ridică turnuleţul de clătite americane, înnobilate cu fel şi fel de fructe şi siropuri delicioase…
Când te-ai bucurat ultima oară de aceste clătite americane gustoase şi pufoase? Îţi poţi imagina cum ar fi să îţi dai voie să le savurezi fără mustrări de conştiinţă ori de câte ori îţi doreşti?
Dacă şi ţie îţi plac clătitele, însă forma fizică şi sănătatea sunt mai importante pentru tine decât poftele şi ispitele culinare să ştii că avem o veste bună. Vrei să ştii despre ce e vorba? Ei bine… propunerea noastră e o soluţie e la îndemâna oricui. Clătitele proteice sunt o alternativă la varianta clasică a acestora, alternativă care te ajută să rămâi pe drumul ce te poartă spre obiectivele tale de fitness.
Indiferent dacă preferi să le serveşti la micul dejun sau dacă, mai degrabă, decizi că ar fi o recompensă potrivită după antrenamentul la sală sau exerciţiile în aer liber care te ajută să te menţii într-o formă fizică de invidiat, cu clătitele proteice poţi avea parte de un răsfăţ pe cinste. Dincolo de faptul că îţi vor încânta papilele gustative, că sunt o variantă grozavă pentru un mic dejun calitativ şi sănătos sau o gustare savuroasă, o să îţi alimenteze masa musculară datorită conţinutului lor bogat în proteine. Spre deosebire de clătitele clasice, cu care majoritatea suntem obişnuiţi, clătitele proteice sunt mult mai sărace în carbohidraţi şi lipsite de zahăr.
Pentru acest tip de clătite e nevoie de doar câteva ingrediente simple printre care şi pudra proteică ce are rolul de a înlocui făina. Proteinele Whey, obţinute din zer sunt considerate a fi printre cele mai bune surse de proteine, ele conţinând proteină intactă. Acest tip de proteine contribuie la creşterea şi menţinerea masei musculare şi la menţinerea unei structuri osoase normale. 100% Whey Protein Professional este un exemplu de proteină de zer ultra rafinată, cu o valoare biologică înaltă, fără gluten şi cu adaos de aminoacizi şi enzime digestive care ajută la descompunerea proteinelor. O variantă poate fi şi cea hidrolizată precum 100% Hydrolyzed Whey Protein sau Hydro Whey Zero. Prin hidroliză proteinele sunt descompuse în părţi mai mici astfel fiind mai uşor de digerat şi absorbit, aspect important atât atunci când ne începem ziua, cât şi la final de antrenament. Spre deosebire de alte produse similare 100% Hydrolyzed Whey Protein nu conţine deloc concentrat sau izolat. Cât despre Hydro Whey Zero, acesta este un produs lipsit de zaharuri şi lactoză, având totodată un conţinut de carbohidraţi şi grăsimi redus. Printre beneficiile utilizării sale se numără accelerarea pierderii în greutate, susţinerea tonifierii musculaturii şi eliberării excesului de grăsime. 100% Whey Isolate pe de altă parte asigură o mai rapidă şi mai bună absorbţie a aminoacizilor contribuind astfel la creşterea musculaturii şi la obţinerea unor rezultate sportive mai bune. Aceasta prezintă, de asemenea, un conţinut minim de grăsimi şi carbohidraţi şi un conţinut de lactoză redus. Alte posibile opţiuni sunt 100% Whey Protein Gold Standard (premiată an de an la concursurile Supplement Awards) - izolatul proteic din zer reprezentând cea mai pură formă de proteine din zer în timp ce peptidele din hidrolizatul de zer sunt cele mai calitative forme de astfel de proteine sau concentratul microfiltrat din proteină de zer ultra îmbogăţit cu glutamină, 100% Whey Protein. Conţinutul de imunoglobulină nedenaturată al 100% Whey Protein contribuie la susţinerea unui sistem imunitar optim. În cazul în care se preferă o variantă nearomată pentru clătitele proteice, se poate folosi 100% Pure Whey, soluţia perfectă pentru facilitarea creşterii, regenerării şi menţinerii musculaturii. Oat ‘n’ Whey combină proteina din zer de calitate cu ovăzul (o sursă nutritivă foarte bună) şi poate fi utilizat pentru sprijinirea activităţii fizice indiferent de momentul zilei.
Majoritatea reţetelor pentru clătite proteice sunt destul de simple, uşor şi rapid de preparat. Acestea necesită puţine ingrediente, rezultatul fiind totodată şi o sursă de energie, nu doar o gustare excelentă. În continuare propunem o reţetă pentru care este nevoie de 20 de minute şi aproximativ 40 g de pudră proteică Whey neîndulcită, alături de 2 ouă mari, o lingură de esenţă de vanilie, o linguriţă de îndulcitor lichid pe bază de stevie, 1/2 cană iaurt grecesc simplu, nu iaurt obişnuit (aproximativ 140 g), 1 linguriţă de praf de copt şi un pulverizator pentru ulei pentru gătit.
Ouăle, vanilia, îndulcitorul şi iaurtul se bat într-un castron, după care se adaugă pudra proteică şi se amestecă bine, cu telul sau mixerul, până la omogenizarea completă a ingredientelor. Se adaugă praful de copt şi apoi se lasă aluatul să se odihnească până pregătiţi tigaia antiaderentă.
Aluatul, pe măsură ce se odihneşte, se va îngroșa uşor. Tigaia trebuie încinsă la foc mic spre mediu, după care se pulverizează în aceasta puţin ulei, apoi se ia cu ajutorul unui polonic mai mic sau cu o lingură pentru îngheţată aluat cât pentru o clătită americană şi se toarnă în tigaia încălzită. În funcţie de dimensiunea tigăii şi cea a clătitelor pot fi gătite una sau mai multe odată, de preferat e ca acestea să fie de dimensiuni nu prea mari. Acestea au nevoie de aproximativ un minut sau mai puţin până când încep să facă bule deasupra, moment în care putem încerca să le întoarcem cu ajutorul unei spatule. Atenţie, odată întoarse vor avea nevoie de doar 10 până la 20 de secunde pentru a fi gata. Este esenţial să nu le gătim prea mult, altfel se vor usca şi vor deveni gumoase. Menţineţi clătitele calde aşezându-le una peste alta pe măsură ce sunt gata şi acoperindu-le cu o folie de aluminiu. Se servesc calde, fie simple, fie cu diverse siropuri, fructe sau nuci. Poftă bună!
În cazul în care rezultatul nu este unul mulţumitor, recomandăm adaptarea reţetei în funcţie de constatări şi preferinţele personale.